Miten tunnistaa feikkiseuraajat somessa? 4 vinkkiä!

Sisällysluettelo

Markkinointi, Brändi, Sosiaalinen media

Somessa tunnetusti moni asia on feikkiä ja niin myös usein isojen tilien seuraajat. Olitpa tekemässä vaikuttajamarkkinointikampanjaa ja yrität selvittää oikeaa hintaa kampanjalle tai ihmettelet, miten kilpailijalla on kymmenkertaisesti seuraajia, on tärkeä ensin tarkistaa ovatko tilien seuraajat oikeita. Pelkästään seuraajamäärää ei kannata koskaan katsoa päätöksiä tehdessä. 

Älä koskaan tee johtopäätöksiä pelkän seuraajamäärän perusteella!

Miten tunnistaa epätodelliset seuraajat?

Feikkiseuraajia on äärettömän helppo ostaa. Googlettamalla löytyy satoja tarjoajia ja hinnat liikkuvat alle dollarin per 100 seuraajaa. 50 000 seuraajaa saa noin 300 dollarilla. Jos yritykset eivät tarkista ovatko seuraajat oikeita, on seuraajien ostaminen melko hyvä bisnes esimerkiksi vaikuttajille, kun kampanjahinnat ovat usein helposti yli tämän “alkuinvestoinnin”. Siten onkin tärkeää, että yritykset osaavat tarkistaa seuraajien aitouden.

Miten voi tunnistaa ostetut seuraajat oikeista? On eri tapoja tarkastella, onko profiili luonnollisesti kasvatettu vai ovatko seuraajat ostettu. 

1. Seuraajamäärän muutokset ja tasainen kasvu

Voit selata julkaisuja taaksepäin ja seurata tykkäyksien ja kommenttien määrän kasvamista. Onko kasvu tasaista vai onko tykkäyksien määrä hypännyt yhtäkkiä tuhansilla? Tässä tilanteessa ainakin tykkäykset ja siten luultavasti myös seuraajat on ostettu. Ota kuitenkin huomioon, että esimerkiksi jotkut julkkikset hyppäävät parrasvaloon yhtäkkiä ja siinä tilanteessa kasvu on täysin luonnollista nopeallakin tahdilla.

Sama tasaisen kasvun periaate pätee seuraajamäärään. Mikäli huomaat yhtenä päivänä tilin seuraajamäärän kasvaneen monella tuhannella, ovat seuraajat todennäköisesti ostettu. On olemassa palveluita, joista pystyt seuraamaan yksittäisten tilien kasvua eri aikakausina. Tällaisia palveluita on esimerkiksi HypeAuditor ja Social Blade.

2. Sitoutuneisuusaste 

Paras tapa tarkistaa seuraajien aitous on tarkistaa tilin sitoutuneisuusaste (engagement rate). Laskuri tähän löytyy alta. Sitoutuneisuusasteella tarkoitetaan seuraajamäärän suhdetta tykkäyksiin, kommentteihin ja jakoihin. Sitoutuneisuusaste laskee hieman luonnollisesti, kun seuraajamäärä kasvaa eli isoilla tileillä prosentti on pienempi. Alla näet suuntaa antavan prosenttitaulukon eri kokoisille tileille.

alle 1000 seuraajaa: 20%

1000-5000 seuraajaa: 15-20%

6000-10 000 seuraajaa:10-15%

11 000-20 000 seuraajaa: 10-12%

yli 20 000 seuraajaa: 7-10%

Sitoutuneisuusasteen voi laskea laskurilla ja sitä voi arvioida usein myös silmämääräisesti. Kun silmä harjaantuu osaat sanoa monista profiileista suoraan onko seuraajat ostettu. Tyypillisin profiili, johon on ostettu seuraajia on muutaman kymmenen tuhannen seuraajan profiilit, joissa tykkäyksiä on 200-300. Jos tilillä on siis kymmeniä tuhansia seuraajia ja tykkäyksiä on muutama sata, eivät luvut täsmää -> seuraajat on ostettu.

Voit testata eri tilien sitoutuneisuusasteen esim. täältä

3. Millaisia käyttäjiä seuraajat ovat? 

Yksi tapa tunnistaa ostetut seuraajat on selata suoraan seuraajien profiileita. Jos lista on täynnä persoonattomia seuraajia, jotka seuraavat tuhansia tilejä, vaikka heitä seuraa esimerkiksi alle 10 tiliä, on kyse bottitilistä. Tällaisia yksittäisiä tilejä on jokaisen seuraajissa ja isoilla tileillä toki enemmän. Jos tällaisia käyttäjiä on kuitenkin valtaosa seuraajista, voit epäillä, että seuraajat on ostettu. 

Tuntomerkit feikkitilille:

  • Outo nimimerkki ja tyhjä tai epämääräinen tili
  • Seuraa paljon enemmän tilejä kuin on omia seuraajia
  • Käyttäjä seuraa ylipäänsä todella montaa tiliä, tuhansia

4. Sisällön laatu ja aktiivisuus -> Miksi niin monet ihmiset seuraavat tiliä? 

Kannattaa pitää mielessä, että jos oikeiden seuraajien hankkiminen olisi helppoa, meillä kaikilla olisi valtavasti seuraajia. Mieti siis onko tilin sisältö sellaista, mitä tuhannet ihmiset ihailevat. Julkaiseeko tili säännöllisesti? Kenelle sisältö on tarkoitettu? Jos sisältö on huonolaatuista ja julkaisuja tehdään harvakseltaan on epätodennäköistä, että tili olisi kerännyt luonnollisesti tuhansia seuraajia. 

Toivottavasti tästä oli apua feikkiseuraajien tunnistamiseen! Jos tarvitset apua yrityksellesi sopivien someratkaisujen valintaan, niin laita ihmeessä viestiä

Kirjoittaja

Arvostele artikkeli

0 / 5

Jätä meille rehellinen arviosi artikkelista, niin osaamme tuottaa jatkossa entistäkin parempaa sisältöä. Kiitos!